Sağlık Bakanı Koca: Deprem bölgesinde salgın hastalık riski kontrol altında
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesi Hatay’da basına açıklamalarda bulundu. 140 bin personelin sahada olduğunu belirten Koca, “13 bin 612 kişi tedavilerinin ardından taburcu edildi. 21 bin 859 yaralı ise hastanelerde tedavi ediliyor. 51 bin yaralı ise diğer illerdeki hastanelere sevk edildi. 114 acil müdahale alanı ve 25 sahra hastanesi kuruldu. 12 sahra hastanemize ihtiyaç var. Tüm hastane ekipmanlarının bulunduğu bir hastane niteliğinde.” söz konusu.
“SAĞLIKLI SU ÖNDE GELEN ŞARTLARDAN BİRİDİR”
Deprem bölgelerinde salgın hastalık riskine değinen Bakan, “Bir süre çadırlarda yaşayacak depremzedeler için Aile Sağlığı Merkezleri kurmaya başladık. Önceliğimiz, halkın sağlığını tehdit edecek kurallara karşı çalışmak. Halkın ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için.Yaşam kuralları kolay olmasa da alacağımız tedbirlerden depremzedelerimizin de etkilenebileceğine inanıyorum.Hayata tutunacaktır.Afet gibi afetlerden sonra salgın hastalıkların acı verici olabildiğini göstermektedir. Su sağlığı, halk sağlığının en önemli koşullarından biridir.
RADIUS, OCAK VE ENFEKSİYONLU HASTALIĞI TESPİT ETTİ
Bakanlığımızca şebeke suyunun gittiği yerler de dahil olmak üzere 1.181 noktada klor ölçümü yapılmıştır. Afet bölgesindeki olası bulaşıcı hastalıklara ilişkin riskler erken uyarı sisteminin kurulması ile kontrol altına alınmıştır. Sarılık ve grip gibi hastalıklar günlük olarak takip edilmektedir. 1483 kişide döküntülü hastalıklara, 61 bin 880 kişide grip gibi hastalıklara rastlandı ve tedavisine başlandı. Bu tehdit edici değil, tedavilerine başlandı.
“BÖLGE HALKININ DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR”
Şu anda prestiji ile sağlık hastalıklarına yol açmayacak şekilde hazırlandık. Sağlıklı su temini, ortak kullanım alanlarının hijyeni ve ilaçlama çalışmalarına başlandı. Hatay ilimizde geniş bir düzenlemeyi hayata geçirdik. 37 ilimiz ve ilçe belediyemiz Amasya Valiliğimizin uyumu ile 3 ana konuda görev üstlenmiştir. Kolera ve tifo gibi hastalıklara rastlanmadı. Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte bölge insanı çok titiz ve bizler de tetikte olmalıyız. Bağırsak ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış olmasına rağmen, afet illerimizde şu anda önemli bir halk sağlığı tehlikesi bulunmamaktadır. Arama kurtarma çalışmalarımıza sonuna kadar devam edeceğiz. Son çalışmasını yaptığımız 98 binanın enkazından yeni bir güzelliğin olsun inşallah. haberlerverebiliriz.
“TETANOSA’YA KARŞI AŞILAR”
Tetanoz hastalığına karşı gerekli aşılar yapılır. Yüreklerdeki yıkımı bilmek mümkün değil, bu şehirlerin insanı bir travma yaşıyor. Bu şehirlerde insan ruhu zarar görmüştür. Bu hüzünlü günlerde yaşanan sevinçlerden de bahsetmek isterim. Afet bölgesinde 6 bin 447 bebek dünyaya geldi. Kendilerine hayırlı ve uzun ömürler dilerim. Gerekli sağlık hizmeti kesintisiz olarak verilmektedir.