Orta Doğu Gerilimleri Sonrası Petrol Fiyatları Geçen Haftaki Yükselişten Geri Çekildi
Pazartesi günü erken saatlerde petrol fiyatları, Cuma günü yaşanan ve bir yılı aşkın sürenin en büyük haftalık artışının ardından düşüş gösterdi. Bu artış, bölgesel bir çatışma endişelerini artıran Orta Doğu’daki artan gerilimlerden kaynaklanmıştı. Brent ham petrol vadeli işlemleri 43 cent (%0,5) düşerek varil başına 77,62 dolara gerilerken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri de 35 cent (%0,5) düşerek varil başına 74,03 dolara geriledi.
Geçen hafta, Brent ham petrol vadeli işlemleri %8’in üzerinde, WTI ham petrol vadeli işlemleri ise %9,1 artışla kapanmıştı. Bu artışlar sırasıyla Ocak ve Mart 2023’ten bu yana en büyük haftalık kazançları temsil ediyordu. Bağımsız piyasa analisti Tina Teng, Pazartesi günkü düşüşün son fiyat artışının ardından kâr realizasyonundan kaynaklanabileceğini belirtti.
Jeopolitik gerilimler petrol piyasası trendlerini etkilemeye devam ediyor. İsrail, Pazar günü Lübnan ve Gazze Şeridi’ndeki Hizbullah mevzilerine hava saldırıları düzenledi ve aynı zamanda İran’a karşı çeşitli misilleme biçimlerini değerlendireceğini işaret etti. Bu gelişmeler, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırılarını takip etti. İran’ın bu saldırıları, İsrail’in Lübnan ve Gazze’deki eylemlerine bir yanıttı.
Pazartesi günü erken saatlerde, İsrail polisi Hizbullah’ın İsrail’in üçüncü büyük şehri olan Hayfa’ya roket attığını bildirdi. Bu tırmanışlara rağmen, ANZ Research bir müşteri notunda çatışmanın petrol arzı üzerindeki doğrudan etkisinin minimal olmasının beklendiğini belirtti. Not, İsrail’in İran petrol tesislerini doğrudan hedef almasının pek olası olmadığını, çünkü böyle bir eylemin uluslararası ilişkileri zorlayabileceğini ve İran’dan daha yoğun bir tepkiyi provoke edebileceğini açıkladı.
Ayrıca not, son yıllarda jeopolitik olayların petrol arzı üzerindeki etkisinin azaldığını, petrol piyasalarında jeopolitik risk priminin düştüğünü vurguladı. OPEC ve Rusya ile Kazakistan dahil müttefiklerinin yaklaşık 7 milyon varil/gün yedek kapasitesi, arz kesintilerine karşı bir tampon sağlıyor.
OPEC+, zayıf küresel talep karşısında fiyatları desteklemek için üretim kesintilerini yönetiyor. 2 Ekim’deki son toplantılarında OPEC+, mevcut petrol üretim politikalarını korudu ve Aralık ayından itibaren üretimi artırmaya başlama planlarını sürdürdü.
Grubun yedek kapasitesi, İsrail’in İran’ın petrol altyapısını devre dışı bırakması durumunda İran arzının tamamen kaybını telafi edebilir. Ancak, İran’ın komşu Körfez ülkelerinin petrol tesislerini hedef alarak misilleme yapması durumunda zorluklar olacaktır.
Reuters bu makaleye katkıda bulundu.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.