Haber

Esenler Belediyesi Osmanlı Döneminde Kudüs sergisine ev sahipliği yapıyor

Esenler Belediyesi, II. Abdülhamid döneminde çekilen fotoğraflarla Kudüs’ün Türk ve İslam tarihindeki yerini ortaya koyan “Osmanlı Döneminde Kudüs” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, kutsal Kudüs şehrinin işgal öncesi dönemlerine ışık tutuyor.

Gazze’deki katliamların artarak devam ettiği bu günlerde Esenler Belediyesi, üç ilahi dinde kutsal sayılan Kudüs’ün işgal öncesi fotoğraflarının yer aldığı “Osmanlı Döneminde Kudüs” adlı fotoğraf standına ev sahipliği yapıyor. Kudüs’ün kültürel mirasını fotoğraflara aktaran sergi, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde meraklılarıyla buluştu. 58 eserden oluşan stant 31 Ocak tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Kudüs’ün ilk fotoğrafları

Sergiyle ilgili konuşan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Tomar, “Filistin 1948’den bu yana işgal altında. Özellikle İslam kültür mirası burada çeşitli tahribatlara maruz kaldı. Stanttaki fotoğraflar Kudüs’ün ilk fotoğraflarıdır. Fotoğraflara başlandı. Bu fotoğraflar 1880’lerde, özellikle II. Abdülhamid döneminde çekilmiş.” Çekilen fotoğraflardan oluşur. Dolayısıyla Kudüs’ün ilk fotoğraflarıdır. Kudüs’ün tarihi durumunu belgeleyen fotoğraflar aynı zamanda hukuki bir belgedir. Bize Kudüs’ün işgal öncesi son halini gösteriyorlar. Kudüs’ün Türk ve İslam tarihindeki yerini ilk fotoğraflarıyla belgeleyen eserler. “Bu açıdan önemli. Bu fotoğraflar arasında hiç bilinmeyenler de var” dedi.

İşgal dönemini İslam dönemiyle karşılaştırır

Kudüs’te farklı din ve kültürlere ait binaların bulunduğunu kaydeden Tomar, “Fotoğraflarda sadece İslami kurumlar yok, kiliseler de var, diğer dinlere ait çeşitli yapılar da var. Onlar da dini ve dini inançlarını koruyorlardı. Orada yaşayan kültürel özellikler var. Bu stand İslam dönemi ile işgal döneminin karşılaştırmasını yapıyor.” Stand olma özelliği bulunmaktadır. Kudüs’te Türk İslam tarihinin sembolleri bulunmaktadır. Türklerin Kudüs’le ilişkisi 1069’da başlıyor. 1071’den öncedir ve buna dikkat çekmek isterim. Malazgirt’ten önce orada kurulmuş bir devletimiz vardı. Suriye-Filistin Selçuklu Devleti Dolayısıyla bizim için Anadolu kadar bir vatan ve yaklaşık bin yıl boyunca Türklerin hakim olduğu bir yerdir. ‘Kudüs’ün bizimle ne alakası var?’ ” diyenler bu şekilde ilişkiyi çok rahat kurabilirler” dedi. – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu